heerlijke wintersoep zonder vlees. duurt ff, maar dan heb je wel wat.

-recept voor een flinke pan-

..ingrediŽnten...

500 gr. groene spliterwten
2 1/2 l. water
2 laurierblaadjes
500 gr. knolselderij
2 uien
1 prei
1 courgette
1 venkel
1 winterpeen
50 gr. boter
1 takje bladpeterselie
zout en peper

-1-de knol in stukken snijden (hoeft niet al te klein, het wordt vanzelf kleiner tijdens het koken), ui snipperen, prei in ringetjes. de courgette en venkel en kleine stukjes snijden, de peen in dikke plakken.
-2-erwten afspoelen en in het water op het vuur zetten.2 el. zout en de laurierblaadjes erbij doen. knol erin, schuim af en toe afscheppen. dit een half uurtje doen.
-3-de ui en prei glazig bakken in de boter, en met nog wat zout na dat half uurtje bij de soep doen. dan de courgette en venkel erbij gooien, en de wortel. nu zit je pan behoorlijk vol, dus voorzichtig roeren.lekker een uurtje of anderhalf zo laten koken, en als het te dik naar je zin is gewoon wat water erbij. tegen het einde van de tijd de peterselie erdoor en in kommen scheppen.

Dit recept is toegevoegd op zondag 26 augustus 2007